- Kultura magnackiego stołu, zasady etykiety dworskiej – Szczegółowo o potrawach, stole i sposobie serwowania posiłków. Wpływy obce w polskiej sztuce kulinarnej w XVIII wieku. Zajęcia dla szkół o profilach tematycznych.
- Wielka podróż młodego człowieka – Grande Tour oraz podróżowanie wczoraj i dziś. Zastanowimy się nad celowością podróży, ich sensem, potrzebą podróżowania i wartościami, jakie nam dają. Zajęcia połączone z debatą oksfordzką.
- Bogata kuchnia – Jak patrzeć na dzieło sztuki, by je zrozumieć. Zajęcia poświęcone jednemu obrazowi.
- Ostatni zajazd – Romantyczna idealizacja polskości na przykładzie Pana Tadeusza Adama Mickiewicza. Poznamy dawne wzory i cnoty, przywiązanie do polskiej tradycji.
- Stół i uczta w Epoce Stanisławowskiej – przemiany kulturowe – Jak idee oświeceniowe i przewrót umysłowy wpłynęły na przemiany kulturowe w II połowie XVIII wieku. „Paryski obyczaj” czy tradycyjna staropolska biesiada a może uczta, czy bankiet. Podczas spotkania poznamy ceremoniał z epoki.
- Był sobie bal – O balach, modzie balowej i etykiecie dworskiej. Pierwszy taniec, polonez, mazur czy walc. Bal wydarzenie wprowadzające w dorosłość czy kreujące małżeństwa.